Nasi met homemade pindasaus
Eten met geweten

Inspiratievoer

Tijdens mijn caravanavontuur kom ik regelmatig bij mensen (bekenden én onbekenden) over de vloer en eten we ook samen. Koken is niet mijn hobby, nooit geweest en al helemaal niet in het kleine frotkeukentje in mijn mobiele huisje.

Echter is het soms het makkelijkst dat ik degene ben die het avondeten bereid als ik bij anderen eet. Dan hoeft men zich niet in allerlei bochten te wringen om een plantaardige maaltijd voor mij op tafel te toveren als men daar geen eh… kaas van heeft gegeten ;)

“Maar wat eet je dan?” is namelijk een veelgestelde vraag als ik vertel dat ik geen vlees, vis, zuivel en ei eet. Alsof er dan niets anders overblijft.

Gelukkig is het tegendeel waar. Het meeste voedsel op deze wereld is plantaardig: aardappelen, rijst, pasta, granen, noten, groenten, zaden, fruit, kruiden en vele peulvruchten, zoals bonen, linzen, kikkererwten en soja.

Vorige maand schreef ik in mijn tweede blog voor Seeds – Enjoy the Vegan Movement al over hoe de meeste vleesgerechten aan hun smaak komen:

Zo’n beetje alle vleesgerechten danken hun kenmerkende smaak aan de plantjes: een hamburger krijgt pas zijn smaak door hem te kruiden, de marinade voor saté bevat vooral knoflook en ui en met benamingen als kip cajun, rookworst en pittige gehaktballetjes is het overduidelijk dat zij hun typische smaak ontlenen aan niet-dierlijke stoffen.

En dus kunnen we concluderen dat plantaardig voedsel per definitie smaakvol is :)

Nou ja, je moet dan natuurlijk nog wel eventjes je best doen. Of in het geval van mijn verblijf bij anderen: ík moet mijn best doen haha. Maar gelukkig valt mijn favoriete gerecht zonder uitzondering altijd in goede aarde.

En daarom dacht ik het eens te delen, gewoon ter inspiratie. Vorige maand deelde ik hem al in het kort op Facebook, maar zie hier dan het volledige recept van mijn favo maaltje: nasi. Mét homemade pindasaus, dan is ‘ie het allerlekkerst!

INGREDIËNTEN NASI – voor 2 à 3 personen

  • rijst
  • 500 gr wokgroenten naar keuze
  • 1 bakje plantaardige wokblokjes (bijv. vegan kipstuckjes, verkrijgbaar bij o.a. Jumbo en AH)
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1 1/2 cm verse gember, fijngesneden
  • 1/2 theelepel sambal
  • flinke scheut ketjap
  • kruiden en specerijen:
    – 1 el komijnpoeder
    – 1 el kurkuma
    – 1/2 el citroengras
    – 1/2 el laos
    – 1 tl gemberpoeder
    – 1 tl korianderzaad
    – 1/4 tl chilipoeder
    – zwarte peper naar smaak

BEREIDING NASI

  1. Kook de rijst
  2. Fruit de ui, knoflook en gember in wat olie
  3. Bak de plantaardige wokblokjes mee tot ze een beetje goudgeel zijn
  4. Wok de groenten mee tot ze gaar zijn
  5. Voeg de ketjap, sambal, kruiden en specerijen toe
  6. 2-3 minuutjes laten sudderen

PINDASAUS

  • 1 gesnipperd uitje
  • 1 cm fijngesneden verse gember
  • 3 volle eetlepels pindakaas
  • flinke scheut water
  • 3 el ketjap
  • 1/2 à 1 tl sambal
  • 1/4 tl sesamolie (het geheim van de smid, dit is dé smaakmaker – maar wees zuinig)
  1. Fruit het uitje en de gember
  2. Voeg pindakaas, water, ketjap en sambal toe
  3. Goed roeren en even laten inkoken (voeg zonodig nog wat water toe)
  4. Roer op het laatst de sesamolie erdoor

Lekker met cassave kroepoek, wat pinda’s en gebakken uitjes. En voor de liefhebber: wat augurkjes on the side voor een frisse bite.

Eet smakelijk!

Tip: als je wat meer tijd hebt, marineer dan de wokblokjes een paar uur in de ketjap, ui, knoflook en sambal. Dan trekken de smaken alvast heerlijk in.

Bonustip: heb je nog een restje over, maar is het geen volledige portie? Neem een wrap, smeer er wat pindakaas op, verdeel de nasi erover en wrap it up. Koud net zo lekker, dus ook prima als lunch mee te nemen!

Met hart en ziel, Tamara

592 dagen
5096 km
Arnhem
Sharing is caring
Aanmelden
Ontvang een e-mail bij
guest
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Dionne
Bezoeker
Dionne
26-11-2018 12:14

Heerlijk recept, ga ik ook eens proberen! Dankjewel ♥