Auto met caravan
Caravanlife | Hart & Ziel

Caravanlife: faq’s en andere veelgehoorde reacties

Gezien de reacties die ik krijg als mensen horen over mijn levensstijl, wordt steeds opnieuw bevestigd dat die inderdaad niet zo standaard is, terwijl het voor mij intussen allang normaal is.

Daarop volgen vaak allerlei vragen en soms ook best bijzondere reacties. Ik heb de meestgehoorde en opvallendste op een rijtje gezet (omdat ik zo van lijstjes hou :) ).

1. Arme sloeber of stoere chick

“Waar woon je?”

Een doodnormale vraag die ieder mens regelmatig hoort wanneer hij of zij nieuwe mensen leert kennen. En ik dus ook. Mijn antwoord is meestal iets in de trant van “Ja een beetje overal en nergens”, wat uiteraard direct vraagtekens boven de hoofden tovert.

Ik kan dan kiezen voor twee manieren van toelichting.

Als ik antwoord “Ik woon in een caravan” zie ik vaak gezichtsuitdrukkingen met een soort van medelijden of onbegrijpen verschijnen. Ik hoor gelijk ook allerlei rateltjes in die hersenen afgaan om mij als het ware in een soort hokje te kunnen plaatsen. Ik zie ze kijken alsof het plaatje niet klopt. Kennelijk moeten mensen die in caravans wonen er uitzien als arme sloebers ofzo.

Zeg ik echter “Ik reis rond met een caravan” dan zie ik grote glimlachen en twinkelingen in ogen ontstaan. Echt zo’n bizar verschil haha. Mensen proeven direct vrijheid en gelukzaligheid in mijn antwoord en vertellen al gauw over hun eigen reis- en woonwensen. Hier krijg ik makkelijk het label stoer, wat ik dan probeer te relativeren door uit te leggen dat er echt helemaal niks engs en spannends aan is aan deze manier van leven. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen :)

2. Moederziel alleen

“Reis je helemaal alleen?”

Ehm ja… Why not?

Mensen doen soms alsof ik de Himalaya beklim ;)

Juist omdat ik in Nederland blijf, kan ik bekenden opzoeken wanneer ik wil. En hulp inschakelen als dat nodig is. Dus zo heel alleen is het ook weer niet. Bovendien heb ik grote behoefte om regelmatig alleen te zijn. Lekker een beetje aantutten en aanrommelen, doen waar ik zin in heb.

Vooral dames op leeftijd willen nog wel eens hun eigen incapabiliteit op mij projecteren en vinden het dan ‘zo bijzonder knap dat ik dit allemaal zonder man doe’. “En je rijdt er ook zelf mee?” Ja hoor, geen enkel probleem.

3. Met de fiets

“Heb je dan ook een auto?”

Deze vraag heb ik echt al meerdere keren te horen gekregen en hij verbaast me telkens weer. Zeker omdat deze vraag altijd volgt nádat ik zeg dat ik rondtrek. Het lijkt mij dan ook eerder voor de hand liggend dat ik wél een auto heb dan geen.

En ze laten het klinken alsof het bezitten van een auto zo uitzonderlijk is. Denkt men dan dat ik liftend langs de snelweg sta? Met m’n caravan naast me op de vluchtstrook? Dat zou er wel hilarisch uitzien overigens.

Ik maak graag een grapje en antwoord daarom ook wel eens van nee en dat ik hem met de hand voorttrek. Of met mijn fiets. Wederom verbazingwekkend dat er mensen zijn die denken dat ik het meen. Uitpuilende ogen en openvallende monden all over.

4. Overwinteren

“Waarom ga je niet lekker in Zuid-Europa overwinteren?”

Dat lijkt te suggereren dat ik er onverstandig aan doe om in Nederland te blijven met deze kou. Inderdaad is de winter niet mijn favoriete jaargetij. Maar om nou helemaal in mijn uppie naar een land te reizen waar ik niemand ken en de taal niet spreek, daar word ik ook niet echt heel enthousiast van. Dan maar liever koukleumen haha.

In dat opzicht ben ik toch wel erg gehecht aan mijn eigen land, waar ik weet hoe de dingen werken, ik mensen ken, me te allen tijde verstaanbaar kan maken en waar een plantaardig eetpatroon niet onhandig is.

Mensen die wel het buitenlandse avontuur aangaan vind ík dan weer stoer!

Maar zeg nooit nooit :)

5. Caravan versus camper

“Is een busje niet handiger?”

Soms, heel soms zou een kampeerbusje inderdaad praktischer zijn. Maar ik heb op voorhand de boel goed afgewogen en een caravan kwam het beste uit de bus ;)

Zo had ik al een auto en ik kan maar één voertuig tegelijk rijden. Daarbij is een camper veel duurder in aanschaf. En onderhoud.

Maar het allergrootste voordeel van een caravan is dat ik die gewoon kan achterlaten op bijv. een camping en dan met de auto overal naartoe kan scheuren. Met een busje rij je niet zo even de binnenstad in en bovendien moet je elke keer als je weggaat (al is het maar voor een boodschap) ál je zooi opbergen en meeleuren. Da’s niet te doen.

En ja, een caravan heeft ook nadelen. Maar daarover meer in een later blog.

Met hart en ziel, Tamara

651 dagen
5500 km
Moergestel
Sharing is caring

Verwante schrijfsels

Aanmelden
Ontvang een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments