Caravanlife | Blijmakerij

De uitspraak van de rechter

Twee toch wel spannende weken moest ik wachten, maar dan… dan is daar de allesbepalende uitspraak van de rechter over mijn uitschrijving.

*tromgeroffel*

Ik ben in het gelijk gesteld en de gemeente moet mij met terugwerkende kracht weer met een briefadres inschrijven!

YEAH!! Ik vier feest!

De uitspraak windt er geen doekjes om: in klinkklare taal wordt de vloer zo’n beetje aangeveegd met de gemeente. Een tweetal passages met een soms bijzondere woordkeuze laat niets aan duidelijkheid te wensen over en wil ik je niet onthouden:

1. Op grond van artikel 2.39 van de Wet BRP is een ingezetene verplicht om een briefadres op te geven wanneer hij geen woonadres heeft. Op grond van artikel 2.23 is het college verplicht om bij het ontbreken van een woonadres op aangifte een briefadres op te nemen. Uit deze of andere bepalingen blijkt niet dat de wetgever heeft bedoeld dat een inschrijving op een briefadres in tijd kan worden beperkt. De rechter ziet dan ook geen ruimte voor het door het college gevoerde beleid. […] In zoverre moeten die beleidsregels wegens strijd met de Wet BRP buiten toepassing worden gelaten. Overigens kan dit oordeel van de rechter voor het college geen verrassing zijn. Op de zitting is immers gebleken dat het college bekend is met de circulaire ‘BRP en briefadres’ van het ministerie van Binnenlandse Zaken waarin op pagina 7 staat dat geen afdwingbare tijdslimiet kan worden gesteld.

Zo, die zit. Ik moest smakelijk lachen om de zin “kan geen verrassing zijn” haha.

2. De rechter stelt vast dat het college niet betwist dat verzoekster (nog steeds) rondtrekt in een caravan, dat zij nooit langer dan enkele weken op dezelfde locatie verblijft en dat zij niet op voorhand kan aangeven waar zij het komende half jaar zal verblijven. Dat betekent dat het college evenmin betwist dat verzoekster geen woonadres heeft zoals bedoeld in de wet. […] In dat licht acht de rechter het dan ook onbegrijpelijk waarom het college van verzoekster verlangt dat zij zich steeds na elke ‘verhuizing’ (met de caravan) in de BRP moet inschrijven op een (nieuw) woonadres.

Hoppa! “Onbegrijpelijk”, hoe duidelijk wil je het hebben.

Ik ben súperblij met dit oordeel van de rechter. En tegelijk kon het eigenlijk ook niet anders. Als je er over nadenkt is het ook van de zotte om iemand uit te schrijven met de vermelding ‘land onbekend’, terwijl je weet dat die persoon gewoon in Nederland verblijft. Of dacht de gemeente soms dat ik een ruimtereis ging maken ofzo? Ik zie het al voor me, met caravan en al *zoef*

Het vervolg – the onzorgvuldigheid continues…

Toen was het afwachten op de daadwerkelijke inschrijving en dus logde ik dagelijks in op mijnoverheid.nl om te checken of ik weer een adres had. Na enkele dagen was daar dan eindelijk die langverwachte inschrijving. Yes!

Maar… de blijdschap was van korte duur. Tot mijn verbazing bleek ik met een woonadres te zijn ingeschreven i.p.v. met een briefadres. Aaargh!! Dat betekent dat ik dan ineens huisgenoten ben met degene die op dat adres woont. Wederom zeer onwenselijk en bovendien niet de feitelijke omstandigheden. Daarbij stond er een extra kopje ‘Immigratie’ met de vermelding dat ik op de uit-/inschrijfdatum zou zijn geïmmigreerd vanuit een onbekend land. Say what?!

Man, hoe onzorgvuldig kun je handelen. Voor het handhaven volgens hun buitensporige beleidsregels kon ik nog énigszins begrip opbrengen: als je in de veronderstelling bent dat het zo hoort, is het niet gek dat je naar die regels handelt. Maar dit is gewoon eersteklas slordig!

En dus kon mijn jurist weer aan de slag. Hij vroeg bij de gemeente na of de inschrijving met een woonadres was gedaan. Wederom een ultrakort antwoord: “Dat klopt inderdaad, is inmiddels gecorrigeerd. Excuses hiervoor.”

En dat terwijl ze een dag ervoor een brief naar mij hadden verzonden met de bevestiging van een briefadresinschrijving (overigens zonder excuses voor alle veroorzaakte ongemak, dat was wel het minste, maar helaas). Kortom, als ik niet zelf via mijnoverheid.nl had gecheckt was ik er dus niet achtergekomen tot het moment dat het voor problemen zou gaan zorgen: bijv. met de aangifte Inkomstenbelasting, waarna wordt vastgesteld dat er meerdere personen woonachtig zijn op dat adres met allerlei nadelige financiële gevolgen.

In het verleden is mij meermaals verweten dat ik een controlfreak ben die altijd een vinger aan de pols wil houden. Nou, dit is het zoveelste voorbeeld waarin dat maar eens verrekte handig is gebleken haha.

Afijn, vervolgens duurde het nog enkele dagen voordat ook de gegevens op mijnoverheid.nl waren bijgewerkt, waarbij ik voor de verandering eens tot mijn aangename verrassing zag dat ook de vermelding van immigratie was verdwenen. Hèhè…. Ein-de-lijk!

Klaar?

Eind goed, al goed. Zou je denken. Toch? Of toch niet…? Nope, we gaan nog even door.

Vol goede moed dacht ik nu de laatste zaken in orde te gaan maken, waaronder opnieuw zorgtoeslag aanvragen. Ik log in op toeslagen.nl en zie netjes de twee inschrijvingsmeldingen van de gemeente. Maar wanneer ik de aanvraag start krijg ik de melding ‘Adres onbekend’. Neeeeeeeee!

Maar even bellen met de Belastingdienst. “Het kan tot 5 werkdagen duren voor de gegevens ook intern zijn verwerkt, dus probeer het volgende week nog eens” krijg ik te horen. Zo gezegd, zo gedaan. Maar 7 werkdagen later lukt het nog steeds niet en dus hang ik maar weer aan de telefoon met de blauwe-enveloppen-mensen.

Het blijkt dat met de tweede melding van de gemeente (dus die correctie van woonadres naar briefadres) een leeg adresveld is meegestuurd naar de Belastingdienst. En dus kan diens systeem het adres natuurlijk onmogelijk verwerken. Gelukkig concludeert de medewerkster dat het adres uit de eerste melding dan mijn adres moet zijn en verwerkt ze deze ter plekke handmatig. Enige tijd later waag ik een nieuwe aanvraagpoging en warempel, ik heb een adres! Woehoe! Binnen 1 minuut is de aanvraag gefixed.

Is dit het dan? Bíjna! De Belastingdienst zou de Belastingdienst niet zijn als er niet allerlei systemen heerlijk langs elkaar heen werken. En dus ook hier. Omdat eerder door hen was vastgesteld dat ik vanaf december geen recht meer had op zorgtoeslag (want ‘geen ingezetene’) moet ik de zorgtoeslag die ik daarna nog ‘onterecht’ heb ontvangen nu éérst terugbetalen en dat krijg ik dan weer met terugwerkende kracht gerestitueerd wanneer mijn huidige aanvraag volledig verwerkt is. Was het niet iets met ‘wel makkelijker’?

Opnieuw goed nieuws

De uitspraak van de rechter is enkel een voorlopige regeling in afwachting van de officiële beslissing van de gemeente op het bezwaarschrift, waarbij het gelukkig gebruikelijk is dat een gemeente zo’n uitspraak overneemt. Eergisteren kreeg ik het bericht dat dit inderdaad het geval is en dat de gehele procedure nu écht helemaal is afgerond! Jeej!!

Mijn grote dank gaat uit naar jurist Martijn van Gansen als mijn ware redder in nood en daarnaast naar iedereen die met mij meeleefde: alle belangstelling, positieve vibes, opbeurende woorden en ander liefs hebben mij ontzettend geholpen in het hele proces en ik heb mij enorm gesteund gevoeld!

Ik ben blij. Ik vier de overwinning. Ik blijf rondzwerven met mijn knusse huisje op wielen!

Met hart en ziel,
Tamara

 

Kopfoto: Henk Monster

1064 dagen
7032 km
Brabant
Sharing is caring
Aanmelden
Ontvang een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments