Caravanlife | Hart & Ziel

3 jaar op pad, tijd voor een nieuwe terugblik

Exact 3 jaar rondtrekkend met mijn caravan. Circa 1100 dagen buiten de lijntjes kleurend (blijft mijn favoriete slogan!). Duizenden kilometers rondzeulend met nog altijd heel veel spullen. Dat verdient een terugblik op dit inmiddels wél alledaagse avontuur. Wat eigenlijk ook niet meer echt een avontuur te noemen is. Zwerftocht dan.

Maar eerst… De oplettende lezer heeft wellicht opgemerkt dat er onlangs twee volle manen zijn verstreken zonder een schrijfsel uit caravanland. Wat?! Ja echt. Ik beken schuld. Tot tweemaal toe kon ik mij er niet toe zetten aan de schrijf te gaan.

Niet eerder in de afgelopen 8 jaar dat ik maandelijks blog heb ik een editie gemist. Wel een keer dat hij een paar dagen later verscheen. En een keer dat ik een mail stuurde over het feit dat ik echt nul inspiratie had en er dus geen ‘echte mail’ zou komen. Maar altijd liet ik toch iets van mij horen. En nu dus voor het eerst in al die tijd: radiostilte. En dat zelfs twee keer achter elkaar. Shame on me? Nee toch niet.

Vrijheid
Dit blijkt een teken om mijn schrijfsels in een ander jasje te gaan steken. Onlangs heb ik al de naam gewijzigd van Inspiratiemail naar Zwerfmail en nu heb ik daaraan toegevoegd om alleen nog maar te bloggen als er echt iets geschreven wil worden. Zoals vandaag, de 3-jaar-mijlpaal.

De reden dat ik deze wijziging niet aangekondigd heb – zoals oude Tamara gedaan zou hebben – is eigenlijk terug te vinden in het missen van de voorlaatste deadline: die was rond Bevrijdingsdag en ik had slechts een globaal idee om over het thema vrijheid te gaan schrijven, maar zat tegelijkertijd ook weer lekker vast in uitstelgedrag (pun not intended).

Toen ik door nog meer omstandigheden besefte dat het me niet ging lukken om zonder mezelf weer in allerlei bochten te moeten wringen de boel op tijd de deur uit te krijgen, besloot ik de vrijheid te nemen om gewoon eens alles los te laten. Dan maar geen blog. Dan maar geen mail met uitleg. Gewoon vrij. Wat is er mooier dan direct te practicen wat ik mogelijk wilde preachen?

En dat beviel me uitstekend! Weg met moeten. Weg met verantwoorden. Al lijkt dit schrijfsel dat toch wel weer een beetje te doen…

Herhaling
De daaropvolgende volle maan bracht wederom weerstand, niet alleen vanwege alweer een slechte planning (my middle name) maar vooral ook omdat ik eigenlijk vandaag – 18 juni – wilde aanhouden, omdat dít de precieze datum is dat ik destijds de wijde wereld Nederland introk:

En zo kwam ik tot het besluit om de volle maan als publicatiedatum los te gaan laten. Na 8 jaar trouwe verbondenheid mag zij mij weer op andere manieren gaan inspireren.

Anyhow, 3 jaar caravanlife dus: wie had dat gedacht! Nog altijd ben ik happy met mijn über-tiny huisje op wielen. Ondanks dat ze inmiddels steeds meer gebreken begint te vertonen wat mij niet geheel zorgeloos laat. Desalniettemin hoop ik nog heel wat tijd met haar te mogen doorbrengen.

Voor nu een terugblik op het afgelopen jaar met mijn bevindingen. Let’s go!

 • Je huis een onderhoudsbeurt laten geven vergt een goede planning, anders heb je die nacht geen slaapplek.
 • Caravanlogica: als je wilt Netflixen terwijl het flink regent moet je een koptelefoon gebruiken.
 • Op twee verschillende campings blijkt tot je grote verbazing je ondergoed te zijn gejat, zowel van de lijn als uit de droger.
 • Na 2,5 jaar je opslag van 20 kuub leeghalen en de inhoud elders stallen omdat het je bakken met geld kost is best een uitdaging qua logistiek en andere praktische zaken.
 • Het kost je nog steeds pijn en moeite om bepaalde spullen weg te doen: je besluitvaardigheid is er niet beter op geworden.
 • Zo heb je nog altijd een 4-persoonsbank die maandelijks geld staat te kosten bij de self-storage en waarvoor je nog steeds geen nieuwe bestemming hebt in de vorm van bruikleen, overname of gratis opslag.
 • Met de storm van 2018 nog vers in je geheugen zit je niet te wachten op een tweede en binnen no-time zelfs derde storm: je kwetsbare huisje krijgt weer heel wat natuurkrachten te verduren.
 • Bezoek krijg je niet alleen van mensen: zowel een kip als een roodborstje komt zo je caravan binnengehuppeld.
 • Je levensstijl past niet in een hokje, waardoor het zomaar kan gebeuren dat de gemeente je spontaan uitschrijft, waardoor je ineens geen ingezetene meer bent van de Nederlandse staat met een heleboel ellende tot gevolg.
 • In al je vroegere dromen en fantasieën over het caravanavontuur hield je er geen secónde rekening mee dat het je ooit voor de rechter zou brengen.
 • Gelukkig is die rechter net zo verbaasd als jijzelf en iedereen in je omgeving, zodat hij de vloer aanveegt met de gemeente en het uitschrijvingsprobleem voor je oplost.
 • Dat je door dit hele drama gevoelsmatig 2 jaar ouder bent geworden van de stress en de bijbehorende slapeloze nachten, daar kan geen rechterlijke macht tegenop.
 • Zo temidden van de natuur kan je auto makkelijk worden geconfisqueerd door meneer of mevrouw Muis: op een dag tref je onder de motorkap in twee hoeken bérgen lege eikeldopjes (en muizenkeutels) aan.
 • Je krijgt nog altijd hulp uit allerlei hoeken: medecampingbewoners die kleine reparaties aan je huisje uitvoeren, vrienden die hun huis voor jou of je spullen openstellen en de liefste campingeigenaar ooit die je gigantisch uit de brand helpt in coronatijd.

Campinghulp

 • Tijdens een wereldwijde quarantaine die vrijwel direct aanvangt met zomerse temperaturen is het geen straf om dit caravanleven te leven.
 • Bij het nog ontbreken van je tafel, stoelen en luifel, omdat je die ‘s winters bij een vriendin stalt i.v.m. gewicht, ben je genoodzaakt de hele maand april op je picknickkleed in de zon te lunchen… zucht, wat vervelend nou.
 • Wanneer je je douchehanddoek vergeten bent blijk je je ook prima met een washandje af te kunnen drogen.
 • Onweer is tegenwoordig toch wat spannender dan vroeger toen je nog in een huis van steen woonde.
 • Als je je kunststof parasolvoet gebruikt als richtmiddel om je caravan op de juiste plek te manoeuvreren, moet je niet raar staan te kijken als je dat ding vervolgens platrijdt.
 • Wanneer je kat die elders woont ziek wordt, lijkt deze manier van leven ineens even niet zo leuk meer.
 • Gelukkig weet je dat ze in goede handen is en alle liefde en zorg krijgt die ze nodig heeft.
 • Zelfs na 3 jaar kom je nog steeds wekelijks op praktische ideetjes om de primitiviteit van dit bestaan enigszins af te zwakken.
 • Je weet echter niet of je jezelf daarmee als slim of juist dom moet bestempelen.
 • Wanneer er ergens in de nabije omgeving brand woedt, ruikt je huis al snel naar asbak.
 • Een recent ontwikkelde muggenallergie is niet handig in combinatie met een levensstijl waarbij buiten zitten/werken/eten nabij sloten en weilanden veelvuldig voorkomt.
Muggenbeetje
Muggenbeet anno 2020

 

Grootste leermoment:

Wanneer je een paar dagen op het erf van een vriend bivakkeert, waarbij je je eigen watervoorraad enkel gebruikt bij het tandenpoetsen, zodat je er dus véél langer mee kunt doen en je aan het eind een raar smaakje proeft dat je enigszins negeert en je een dag later kotsend boven de wc hangt.

Grootste irritatie*:

Wanneer je Grote Schoonmaak houdt en je al beddengoed, fleecedekens en vloerkleden te drogen hebt hangen in de gemeenschappelijke ruimte van de camping en er uitgerekend díe dag jongeren arriveren die op letterlijk 20 cm van je wasrek een friteuse in gebruik nemen.

*op de muggen na dan hè

Grootste bewondering:

Wanneer je elektrische kacheltje het begeeft – natuurlijk precies nét de dag voor kerst – en je daarna ontdekt dat je gaskachel het ook niet meer doet en je acuut op zoek gaat naar een winkel die nog open is, omdat het zonder verwarming écht niet te doen is met de nachtvorst en je kort daarna ziet dat je een nieuwe buurman hebt… met een koepeltentje.

 

Stoere buurman in een koepeltentje bij nachtvorst
December 2019: een bewonderenswaardige portie wimhofferij

 

Statistieken

 • Dagen thuisloos: 1165
 • Dagen onderweg: 1095
 • Gereden kilometers met caravan: 7085
 • Aantal verschillende locaties: 50+
 • Aantal keer verhuisd: 125+
 • Aantal verbruikte gastanks: 3
 • Aantal muggenbeten: 586.942

Dat waren ze weer. De nutteloze weetjes die in een notendop deze reis weerspiegelen. Ondertussen reis ik nog altijd voor onbepaalde tijd verder.

En we gaan wel zien wanneer zich weer een nieuw schrijfsel aandient. Tot die tijd wens ik je in elk geval een fijne zomer, veel gezondheid en succes met de veranderingen die de huidige samenleving op allerlei gebieden met zich meebrengt.

Met hart en ziel,
Tamara

P.S. Mijn eerdere bevindingen vind je in deze terugblikken.

1165 dagen
7085 km
Brabant
Sharing is caring
Aanmelden
Ontvang een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments