mijn ondernemerschap
Hart & Ziel

8 redenen waarom ik ondernemer ben

Afgelopen jaar vierde ik het 18-jarig bestaan van mijn ‘kindje’ La Dicha. En dus was het ook al weer 18 jaar dat ik ondernemer ben.

Dat heb ik me toen eigenlijk niet zo gerealiseerd. Leuk om daar nu toch even bij stil te staan :)

Een mooi moment om te reflecteren op het hoe en waarom.

1. Ik ben te eigenwijs om voor een baas te werken

Zoals je in mijn vorige Inspiratiemail kon lezen, heb ik kennelijk een afwijkende denk- en leefwijze en die eigen visie maakt dat ik te eigenwijs (of eigen-wijs ;) ) ben om voor een baas te werken. Want ik doe het liever op mijn manier – achteraf zie ik dan wel of dat ook echt de beste manier was. Ik vaar graag mijn eigen koers.

2. Ik hou er niet van als ik op mijn vingers gekeken word

Ik word héél nerveus als mijn werk direct gezien en gekeurd kan worden, dan presteer ik dus ver onder de maat. En dat brengt me gelijk bij reden 3…

3. Ik ben niet zo goed in het omgaan met kritiek

Mijn klanten zijn mijn baas zeg ik altijd. Als die niet tevreden zijn is het tijd om de dingen anders aan te pakken. Het idee dat een baas mij verteld wat er niet goed gaat en beter kan, brrr… daar krijg ik echt de rillingen van! Een punt om in te ontwikkelen, maar ik vermijd hem liever.

4. Ik wil de spelregels kennen – en bepalen.

In een ander bedrijf ken ik niet alle spelregels. Ik weet dan niet goed wat er van me verwacht wordt, wat wel en niet hoort en hoe ik me moet gedragen. Reden genoeg om daar dus lekker ver vandaan te blijven en het zelfstandig te doen. Bovendien wil ik de regels het liefst zelf bepalen, want alleen dan kan ik voluit en in overgave mijn werk doen.

5. Ik heb grote behoefte aan vrijheid

Kom niet aan mijn vrijheid! Daar ben ik erg aan gehecht. Zowel privé als professioneel wil ik alle vrijheid hebben om te zijn en te doen zoals ik het wil. Tegelijkertijd is dit ook een enorme valkuil, want ik ben namelijk niet zo gedisciplineerd. Mensen die mij al een tijdje kennen en volgen weten dat ik ont-zet-tend last van uitstelgedrag heb. Niet altijd even handig als je zoveel vrijheid hebt ;)

6. Ik heb afwisseling nodig

Als ik íets geestdodend vind is het wel eentonig werk. Ik werk inmiddels vanuit meerdere richtingen en als ondernemer vervul ik naast mijn vak nog een heleboel andere taken. Zo ben ik ook mijn eigen boekhouder, marketeer, webdesigner, schoonmaker, grafisch vormgever, tekstschrijver, etaleur en nog vanalles meer. En ook dat is een enorme valkuil, want ik wil het niet alleen zelf doen, maar ook goed doen (niet zo handig als perfectionist). Overigens is het ook niet erg praktisch in combinatie met uitstelgedrag: ik heb een to-do-list waar je U tegen zegt ;)

7. Ik ben niet zo goed in samenwerken

Gezien het voorgaande kun je je wel voorstellen dat ik niet de ideale teamplayer ben. Nooit geweest en zal ik waarschijnlijk ook nooit worden. Hoewel ik merk dat ik behoefte krijg om niet meer alles alleen te (hoeven) doen. Samen sparren en brainstormen, elkaar motiveren en ondersteunen. Dat begon ik het afgelopen jaar te voelen als een gemis. Wie weet hoe dat nog vorm gaat krijgen.

8. Ik wil nieuwe ideeën gelijk kunnen uitwerken

Zodra ik iets nieuws heb bedacht kan ik daar gelijk naar handelen en ik ben niet afhankelijk van de goedkeuring van de leidinggevenden/gezaghebbenden. Het lijkt me erg vervelend om alles te moeten overleggen en geduldig af te wachten op het besluit. Ik wil gelijk actie kunnen ondernemen, letterlijk!

 

Zoals je ziet ben ik niet zozeer ondernemer geworden omdat ik daar zo in uitblink. Het is eerder dat ik bepaalde tekortkomingen heb die niet handig zijn als je voor een baas werkt.

Maar je weet nooit wat de toekomst brengt en wie weet komt het ooit nog wel zover dat ik dat toch ga doen. Het zal dan een echte leerschool worden en daar word ik alleen maar wijzer van. Of eigenwijzer ;)

Tot die tijd blijf ik lekker doorgaan met het runnen van mijn eigen bedrijf dat net zo veranderlijk is als het weer.

Ik flow met haar mee en zij met mij.

Samen zijn we in ontwikkeling en ik kijk uit naar de avonturen die we samen nog gaan beleven.

Met hart en ziel, Tamara

Sharing is caring

Verwante schrijfsels

guest
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
freddy van eerd
Bezoeker
freddy van eerd
24-03-2016 11:38

Hoi Tamara! Ze zijn me uit het hart gegrepen, die regels van je! dat is precies de reden waar om ik een eigen uitvaartbedrijf heb. De anderen deden het niet op mijn manier (of eigenlijk: Ik niet op de hunne!) Ik wil tijd besteden aan mijn uitvaarten. Niet binnen komen, uitvaart regelen, wegwezen en er weer staan op de dag van de uitvaart. Absoluut niet zoals ik vind dat het moet (en waarvan ik de ervaring heb dat dat ook bijna altijd nodig is: de TIJD nemen voor afscheid. Dat doe ik dus, op mijn manier. Ik zal er nooit… Lees meer »