Peas on earth ;)
Eten met geweten

Peas on earth

December. De tijd van lichtjes, huiselijkheid en samenzijn is weer aangebroken. Hoewel ik zelf niet zo heel veel heb met kerstmis, helpt deze maand me wel de donkere dagen door te komen. Weer zo’n lange, koude winterperiode in mijn caravan… pfff, er lijkt soms geen einde aan te komen. Ik verlang nu alweer naar het lentezonnetje en de eerste lunches lekker buiten onder m’n luifeltje haha.

Anyhow, terug naar dit seizoen. Omdat de winterse feestdagen in de kern draaien om vrede, zou er niets mooier zijn dan gezamenlijk zo vreedzaam mogelijk te leven, toch? Het liefst het hele jaar door natuurlijk, maar zeker in deze tijd van het jaar.

Wat me brengt bij het volgende. Het kerstdiner. In mijn beleving is het namelijk best wel tegenstrijdig en om die reden dan ook verbazingwekkend dat we massaal vrede op aarde vieren op een manier die meestal gepaard gaat met het -al dan niet overvloedig- consumeren van voedsel dat allesbehalve vrede vertegenwoordigt: te weten vlees, vis, zuivel en eieren. Oftewel producten die dieren het leven hebben gekost. And on a side note, afkomstig zijn uit een industrie die ook nog eens verwoestend is voor de planeet.

Daarom wil ik deze Inspiratiemail gebruiken om je -hoe wonderlijk- te inspireren voor een vrediger feestmaal. Wie weet doe je ideeën op om één of meerdere gangen van je kerstmenu plantaardig te maken, voor zover je dat niet al van plan was. Zo maken we met elkaar de wereld letterlijk een beetje mooier. Je steentje bijdragen was nog nooit zo lekker eh… makkelijk!

Vorig jaar schreef ik voor Seeds dit driegangen-kerstmenu uit: carpaccio van rode biet, een stoofpotje met pompoen en dadel en als toetje de overheerlijke vegan cheesecake die ik al eerder hier op mijn eigen blog deelde.

Voor het gemak voeg ik de recepten onder aan deze pagina toe. Ik kan je verzekeren, deze drie gerechten zijn stuk voor stuk erg smaakvol! Daarbij zijn ze heel eenvoudig te maken, dus je hoeft geen uren in de keuken te staan. Kortom, snel, simpel en smakelijk :)

 

Meer inspiratievoer

Zie je een (deels) plantaardig kerstdiner op zich wel zitten, maar spreekt het menu je niet zo aan? Geen nood! Online vind je nog véél meer inspiratie. Bijvoorbeeld op dit leuke blog, met o.a. deze 20 kerstrecepten. Of volg gedurende de decembermaand de bijbehorende Facebookpagina voor elke dag een nieuw kerstrecept.

Albert Heijn heeft 70+ plantaardige kerstrecepten online staan. Handig voor als je gelijk je boodschappenlijstje wilt samenstellen. Tip: je kunt het aantal personen wijzigen, waardoor de ingrediëntenlijst zich direct aanpast – wel zo makkelijk!

Ook Jamie Oliver heeft een uitgebreide selectie van vegan kerstgerechten, waarbij een eerste aanblik op de pagina je het water al in de mond doet lopen. Je vindt er o.a. bruschetta, curry, chutneys en talloze andere heerlijkheden zoals delicious desserts.

Tot slot tip ik de leuke heren van BOSH.TV met echt overheerlijk ogende gerechten (en mannen ;) ). Alles praktisch in beeld gebracht in hun toffe, korte video’s met de uitgeschreven versie van het recept in de omschrijving.

Keuze genoeg zoals je ziet, plantaardig eten was nog nooit zo makkelijk. Ik hoop dat ik je hiermee wat handvatten heb gegeven voor een plantaardig(er) kerstfeest. Oftewel peas on earth ;)

Ik sluit af met jou en je dierbaren heerlijke feestdagen te wensen en alvast veel moois voor het nieuwe jaar. Dat 2020 een gezond, liefdevol en uiteraard avontuurlijk jaar mag worden in welke zin dan ook.

Eet smakelijk!

Met hart en ziel, Tamara

976 dagen
6799 km
Gelderland

 


Plantaardig kerstmenu – voor 4 personen

  1. Voorgerecht: Carpaccio van rode biet
  2. Hoofdgerecht: Stoofpotje met pompoen en dadel
  3. Nagerecht: Vegan cheesecake (geen oven nodig)

 

1. Carpaccio van rode biet

Bieten carpaccio

Ingrediënten:

  • 1 pakje voorgekookte rode bieten
  • 1 zakje rucola
  • 2 handjes walnoten, fijngehakt en geroosterd
  • 2 handjes pijnboompitjes, geroosterd
  • vegan kaas, geraspt (bijv. Wilmersburger (geraspt of plakjes) verkrijgbaar bij Jumbo of Violife bij AH/Jumbo of bestel online)
  • 6 el olijfolie
  • 2 el balsamicoazijn
  • 2 tl mosterd
  • peper en zout naar smaak

Bereiding:

  1. Gebruik een kaasschaaf om de bieten in mooie, dunne plakjes te snijden en leg ze dakpansgewijs in een cirkel op de borden.
  2. Drapeer een handje rucola in het midden.
  3. Maak een dressing van de olie, azijn, mosterd, peper en zout en sprenkel dit over het geheel.
  4. Bestrooi met de walnoten en pijnboompitten en verdeel er wat geraspte vegan kaas erover.

 

2. Stoofpotje met pompoen en dadel

Stoofpotje met pompoen en dadel

Ingrediënten:

  • 500 gram pompoen, ongeschild en in blokjes gesneden
  • 2 bakjes plantaardige reepjes/blokjes/stukjes (bijv. seitan, dat heeft een stevige, vlezige bite; mijn favoriet is de pittige Virginia Steak van Wheaty, maar ‘kip’stukjes kunnen ook prima, verkrijgbaar bij Jumbo/AH)
  • 8 sjalotten, in de lengte gehalveerd
  • 12 gedroogde dadels zonder pit, gehalveerd
  • 5 dl tuinkruiden- of groentebouillon
  • 2 el balsamicoazijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 2 el bloem
  • peper en zout
  • zakje rucola
  • aardappels
  • plantaardige margarine
  • plantaardige melk (bijv. soja-, haver- of rijstmelk)
  • nootmuskaat

Bereiding:

  1. Fruit de sjalotten ca. 4 minuten in wat olie en haal ze uit de pan.
  2. Bak de plantaardige reepjes in olie en bestrooi met wat peper en zout (behalve bij de Virginia Steaks)
  3. Doe de sjalotten terug in de pan, giet de bouillon erbij en voeg pompoen, dadels, balsamicoazijn, laurierblaadjes en kruidnagels toe (prik de kruidnagels in de laurierblaadjes voor een makkelijke verwijdering op het eind).
  4. Naar smaak peper en zout toevoegen.
  5. Laat 25-30 minuten zachtjes sudderen (als er teveel vocht verdampt nog wat bouillon/water toevoegen).
  6. Bereid intussen de aardappelpuree: aardappels koken en pureren met een klontje margarine en een scheut plantaardige melk, op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat.
  7. Verwijder de laurierblaadjes en kruidnagels.
  8. Meng de bloem met wat water tot een papje en roer dit door het stoofpotje om het vocht wat in te dikken.

Serveer door het in laagjes op de borden te scheppen: eerst een handje rucola, dan aardappelpuree en tot slot het pompoenmengsel.

 

3. Vegan cheesecake

Vegan Cheesecake

Ingrediënten bodem:

  • 100 gr ongebrande amandelen
  • 7 gedroogde dadels, 15 min. in warm water geweekt
  • 1 el gesmolten kokosolie
  • 1 el kokosrasp
  • snufje zout

Ingrediënten topping:

  • 120 gr ongebrande cashewnoten, ca. 6 uur in koud water geweekt (bij gebrek aan tijd kan evt. 15 minuten in heet water ook volstaan)
  • 85 ml watervrije kokosmelk
  • 25 ml gesmolten kokosolie
  • 2 el citroensap
  • 2 tl citroenrasp
  • 1/2 tl vanillepoeder
  • 25 ml ahorn- of agavesiroop
  • handje gepelde pistachenootjes

Bereiding:

Bodem:

  1. Vermaal de amandelen in een blender.
  2. Snijd de dadels in vieren en voeg samen met de kokosolie en het zout toe en blend nogmaals tot er een soort deeg ontstaat.
  3. Strooi de kokosrasp in een kleine springvorm/schaal (invetten hoeft niet).
  4. Verdeel het deeg over de bodem van de vorm en druk het goed aan.
  5. Zet weg in de koelkast.

Topping:

  1. Vermaal de cashewnoten samen met de kokosmelk en kokosolie in een blender tot een puree.
  2. Voeg citroensap, vanille, siroop en 1 tl citroenrasp toe en blend opnieuw.
  3. Proef of het lekker is :)
  4. Indien nodig voeg je nog wat citroensap en/of siroop toe.
  5. Verdeel dit mengsel over de bodem en garneer met de pistachenootjes en het restant van de citroenrasp.
  6. Plaats 1 uur in de vriezer, daarna in de koelkast zetten/bewaren.

 

Enjoy!

 

Sharing is caring

Verwante schrijfsels

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments